Nakon burnih reakcija preduzetnika, u Nišu smanjene takse za reklamu

Gradsko veće u Nišu usvojilo je odluku o oglašavanju prodavnica i ugostiteljskih objekata na teritoriji grada, kojom se naknade za reklame smanjuju i do 20 puta, nakon reakcije preduzetnika, uz pojašnjenje da Grad ovom odlukom želi da stvori bolji poslovnu atmosferu i smanji opterećenje privrednika.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Grad je ove naknade smanjio za 95% i sada će se maksimalno plaćati 5 dinara dnevno po kvadratnom metru.

Podsetimo, prema predhodnoj odluci, donesenoj krajem januara, za svaku reklamu koja se nalazi na privatnom objektu, radnji, salonu, prvo bi trebalo da se uradi projekat i to kod licenciranog projektanta, a to košta od 70 do 150 evra, a potom bi se prema planu, reklame naplaćivale na dnevnom nivou i to 20 dinara za m2 , a mali privrednik koji ima promet preko 100 miliona, čak 50 dinara po m2, na godišnjem nivou.

„Ovo bi bio veliki namet za male privrednike“, kaže Sreten Dokić, predsednik Unije zanatlija i preduzetnika region Južna Srbija i dodaje, ako uzmemo u obzir da mnogi plaćaju zaup poslovnog prostora u proseku oko 70 evra, i prema čistoj računici, trošak za reklame bi iznosio isto toliko?!

„Mi brojimo oko 8.000 članova i nakon prve vesti, zanatlije i privrednici su počeli da skidaju reklame, jer pored ostalih, jednostavno ne bi mogli da podnesu ovakav trošak“, objašnjava Dokić.

„Nova odluka je dobra i svi članovi UZP-a je pozrdavljaju.