Dokić: Mudra odluka gradskih vlasti da se suspenduje naplata reklama

Odluka da se na teritoriji grada Niša svaka reklama vidljiva sa javne-gradske površine naplaćuje na dnevnom nivou, je za sada suspendovana. Ta vest, je najviše obradovala preduzetnike i zanatlije, odnosno male privrednike.

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Podsetimo, prema prvoj odluci, donesenoj krajem januara, za svaku reklamu koja se nalazi na privatnom objektu, radnji, salonu, prvo bi trebalo da se uradi projekat i to kod licenciranog projektanta, a to košta od 70 do 150 evra, a potom bi se prema planu, reklame naplaćivale na dnevnom nivou i to 20 dinara za m2 , a mali privrednik koji ima promet preko 100 miliona, čak 50 dinara po m2, na godišnjem nivou.

„Ovo bi bio veliki namet za male privrednike“, kaže Sreten Dokić, predsednik Unije zanatlija i preduzetnika region Južna Srbija i dodaje, ako uzmemo u obzir da mnogi plaćaju zaup poslovnog prostora u proseku oko 70 evra, i prema čistoj računici, trošak za reklame bi iznosio isto toliko?!

„Mi brojimo oko 8.000 članova i nakon prve vesti, zanatlije i privrednici su počeli da skidaju reklame, jer pored ostalih, jednostavno ne bi mogli da podnesu ovakav trošak“, objašnjava Dokić.

„Suspenzija ove odluke je dobra i svi članovi UZP-a je pozrdavljaju. Svakako treba razmisliti i naći način koji bi zadovoljio obe strane, da niko ne bude oštećen, ni Grad, ni mali privrednici“, dodaje Dokić.